Allt om Hälsingland

I södra delen av Norrland hittar du Hälsingland som tillhör Nedre Norrland och området Norra Mellansverige. Landskapsvapnet för Hälsingland är en gyllene stenbock som stegrar sig med sina röda hovar och horn. Bocken blev landskapsvapnet eftersom länet förr i tiden hade mycket getuppfödning. När vapnet skapades under Gustav Vasas tid stod bocken med alla sina fyra hovar i marken och ansågs då vara mer som en tam bock. Detta kom senare att ändras till dagens stenbock istället. Hertiginna av länet är prinsessan Madeleine och här pratas det hälsingemål som är en blandning av flera norrländska dialekter och sveamål.

Hälsingland bjuder på vackra Hälsingegårdar

Hälsingland är känt för sina bondgårdar

Det som Hälsingland är mest känt för är sina magnifika bondgårdar som går under namnet Hälsingegårdar. Gårdarna som vanligtvis är två till tre våningar höga, symboliserade förr i tiden rikedom och självständighet, som ett Vinnarum Casino kan man säga. Gårdarna byggdes helt i trä och ingen gård är den andra lik. De skiljer sig åt i utseende beroende på var i landskapet de ligger. Det viktigaste syftet med gårdarna var just att de skulle se stora och pampiga ut, därav att det ibland kunde finnas upp till tre stycken bostadshus på samma gård.
Hälsingland bjuder på ett vackert landskap med allt du kan tänka dig. Här finns älvar, berg, trollskogar, sjöar, skärgårdar, sandstränder och gammal odlingsmark. Det är helt enkelt landskapet som har allt och det var precis de ord som Carl von Linné använde när han beskrev området. Här finns också landets bäst bevarade kyrkor från medeltiden och bland annat Norrlands näst äldsta stad, Hudiksvall, som är väl värd ett besök. Den historieintresserade hittar många lokala museer som visar upp en hel del saker från förr.

Mycket djurliv och historia

Detta är ett landskap med mycket historia och stolthet. Förr i tiden hade man en egen lag – Hälsingelagen. Det är en gammal lag som de boende i Hälsingland levde efter under en lång tid. Bönderna och de boende levde länge för sig själva, innan de var tvungna att som sista landskap i landet konvertera från hedendom till kristendom. Därmed började de också betala skatt till kyrkan. Hälsingelagen är också ursprunget till namnet på Finlands huvudstad, Helsingfors. Från detta landskap stammar berättelserna om skogsväsen och troll. I övriga Sverige var det mer vanligt att berättelserna handlade om prinsessor.
Med ett vackert landskap som erbjuder det mesta, tillsammans med landskapets rika historia, finns det en hel del att göra i Hälsingland. Åk häst och vagn genom ett sagolikt landskap, samtidigt som du blir underhållen av en sjungande kusk. Under vintertid är det häst och släde som gäller istället. Färdas genom ett snötäckt landskap för att eventuellt kunna se något viltspår. För den modige finns det även björnskådning och bäversafari, där du förhoppningsvis får skymta något av djuren. Ett besök i Nordens vildmarkspark är också en höjdare. Där får du se många olika djur i sin naturliga miljö.

Landskapet som har allt

Det finns en hel del att göra och se i Hälsingland, oavsett om du är intresserad av historia eller djurliv. Gå i de magiska skogarna eller varför inte ta en tur med häst och vagn? På vintern byts vagnen ut mot en släde, och du glider fram över snötäckt mark. Se de mäktiga och pampiga Hälsingegårdarna, som har en lång historia och är en del av Unescos och mänsklighetens världsarv. De är unika i sitt slag och bär på en rik historia om landskapets förflutna och bör bevaras för framtiden.