Hur är det att bo på en bondgård?

Bondgård där barn och djur kan lära känna varandra
Att bo på en bondgård är få förunnat. I Sverige har vi sakta men säkert lämnat jordbrukslivet bakom oss i stora delar av landet för att passera genom industrisamhället och landat i tjänstesamhället, även om kobingo som fenomen lever vidare. Det är en grovt tillyxad beskrivning av ett samhälle under förändring men det förklarar varför det är få som bor på en bondgård i dagsläget. Denna förändring har skett under de senaste 50-60 åren då många bönder lade ner sina lantbruksgårdar under 1960-talet. Även om den äldre generationen försökte bo kvar på gårdarna, så gav sig de unga iväg ut i världen för att arbeta med annat. Hangvar bygdegårdsförening och liknande föreningar ser till att kulturen går i arv till kommande generationer.

Bondgård till uthyrning

Att köpa sig en stor bondgård är inte något för alla. Men för den som går i sådana tankar är det bara att lyfta på hatten och önska lycka till. För det behövs nämligen nytt blod i jordbruket. Numera kan man faktiskt hyra sin bostad på någon stor lantgård. Har du övervägt det? Eller varför inte testa någon av de bondgårdar som erbjuder övernattning? Det kan vara otroligt givande att prova på detta, om än bara för ett par nätter. Kanske får man följa med lite i arbetet med djuren och uppleva en bondes vardag. Du kan också prova jordbrukslivet för en dag på Grinda Gård som är ett populärt besöksmål.

Här finns det massor att lära sig. Tänk att få en inblick i varifrån vår mat egentligen kommer ifrån. Att besöka en bondgård är en upplevelse för hela familjen; och betrakta kor och hästar är fängslande för både barn och vuxna. Dessa är stora och tunga djur, runt 600 kg, så man får hålla sig på avstånd. Men de är ofta nyfikna och kan också vara väldigt tillgivna. Har man tur så kan man få följa med in i hönshuset och kanske plocka något ägg till frukost.

Bondgårdens alla insekter

På en bondgård finns massvis av insekter. Låter det intressant eller avskräckande? Det kan stundvis vara enerverande att höra allt surr omkring sig och sedan känna hur det kryper på kroppen. Ibland får man bistå djuren som kan bli smått galna, speciellt hästar, av alla bromsar som samlas runt buken och biter. Men vissa olägenheter måste man stå ut med för att få ut alla fantastiska fördelar med ett liv på landet. Betänk också att alla insekter har sin uppgift att fylla i det ekologiska systemet.

Allt handlar om att kunna trivas på en bondgård. Det ovan sagda kanske mer berör ett kort besök på gården men att bo permanent är en helt annan femma. Därför kan det vara bra att prova på innan man bestämmer sig för att flytta ut till landet. Många vuxna idag har liten, eller ingen, erfarenhet av livet på en lantgård. Och med tanke på all den kunskap som krävs för ett liv på en gård så bör man vara väl medveten om vad man ger sig in på innan man fattar sitt beslut.

Att försöka bo på en bondgård

Att bo på en bondgård är värt ett försök. Även om det är få förunnat idag kan möjligheten finnas närmre än man tror, om man har intresse av det förstås. Det enklaste kan vara det korta besöket där man nöjer sig med någon eller några nätters övernattning. Eller kanske det finns en ledig bostad på en gård någonstans. Det kan göra att man kommer närmare livet på landet. Barnen, i synnerhet, brukar uppskatta bondgårdar, även om det bara handlar om en kortare visit så kan detta skapa värdefulla minnen för livet.