Sevärdheter i Bollnäs

Bollnäs och hälsingehambon går hand i hand

Den lilla staden Bollnäs ligger i hjärtat av Hälsingland och här bjuds det på blånande berg och vacker natur. I Bollnäs med omnejd finns en mängd sevärdheter, aktiviteter och möjligheter till olika upplevelser. Orten har något att erbjuda alla besökare oavsett smakriktning. Vad sägs om ett besök på någon av de vackra världsarven som flera av hälsingegårdarna räknas till? Om du är intresserad av kultur och historia finner du lämningar från järnåldern. Stadens museum är väl värt ett besök lika som någon av de vackra kyrkorna som ligger i kommunen.

Bollnäs och byarna runt staden

Bollnäs är en utmärkt utgångspunkt för trevliga utflykter. Många byar utanför staden har mycket att erbjuda besökaren. Växbo till exempel som ligger 14 km utanför staden är ett populärt utflyktsmål även för ortsborna. Här passerar Sveriges längsta rullstensås och här har vattnet gjort en skärning och bildat små sluttningar. Trolldalen kallas stället och idag kan man besöka linbodarna och kvarnen där biologiskt odlat mjöl mals. Växbo lin är en av Sveriges få linneväverier och här sker tillverkningen på gammalt traditionellt vis. I Växbo finns även en populär restaurang och i byns gamla lanthandel säljs hantverk samt egentillverkad glass.

Kyrkan i Bollnäs är väl värd ett besök. Den byggdes troligtvis under 1300-talet och efter Vadstena har denna kyrka Sveriges största samling av kyrkoskulpturer från medeltiden. De tre mest betydande är högaltarskåpet, det stora altarskåpet samt Maria-altarskåpet som kallas Bollnäsmadonnan. Kyrkan ligger strax innan centrum om man kommer från söder. En annan kyrka i kommunen som kan nämnas är Arbrå kyrka som ligger vackert vid Kyrksjön och är en del av älven Ljusnan. I korvalvet finns kalkstensmålningar från 1500-talet. Arbrå ligger cirka 2 mil utanför staden. Härifrån härstammar skådespelaren Peter Stormare samt Gösta ”Snoddas” Nordgren.

Det är lätt att trivas i Bollnäs

Att komma till Bollnäs är som att komma hem säger många besökare. Här säger man gärna hej och godmorgon även till dem man inte känner. Naturen drar många besökare och de djupa skogarna är rika på både bär och svamp. Vintertid finns det gott om skidspår och vill man åka utför finns både Bolleberget strax utanför centrum och 7 mil norr om staden ligger vackra Järvsö med sin backe. Här finns även det populära Järvzoo där man kan se både björn, varg och lodjur.

Bollnäs må vara en liten stad men den är aktiv och här händer det alltid något. Många stora artister besöker även staden vid olika evenemang. Den sista måndagen i Juli anordnas grillnatta, då butiker håller öppet ända till 23.00. Det grillas på stadens gator och sker uppträdanden av både lokala och nationella artister. Kultur, musik och hantverk är viktigt för orten och det finns gott om duktiga hantverkare och konstnärer. Musik vid Ljusnan är ett evenemang som har anordnats i över 40 år och runt om i kommunen kan man under en vecka njuta av fäbodmusik, folkmusik och visor.

Alla årstider är bra i Bollnäs

Bollnäs med omnejd har otroligt mycket att erbjuda besökaren vare sig man vill koppla av, vara aktiv eller kulturell. Alla årstider har något att bjuda på. På sommaren finns flera fina badplatser och antingen väljer du Hälsinglands riviera – Orbaden – eller någon av de mindre stränderna vid älven Ljusnan. Fiska kan man göra i någon av älvarna eller sjöarna som det finns ett flertal av. Vintertid kan man se många vara ute och pimpla eller åka långfärdsskridskor. Sedan får man inte glömma att prova på äkta kolbullar, hälsingeostkaka eller getost från lokala tillverkare.

I Sverige finns många stora loppmarknader. Ismyra loppmarknad i Bollnäs är inte landets största loppmarknad men ändå ett populärt besöksmål och har öppet året runt.